wtm_002

WTM: Turistička industrija optimistična za 2014.

LONDON, 4.11.2013.

Turistička industrija s optimizmom gleda na iduću godinu te očekuje da će predviđeni blagi ekonomski oporavak u svijetu, pa i u Europi, turizmu donijeti nove mogućnosti za razvoj, zapošljavanje i prihode, zaključak je tzv. industrijskog izvještaja (Industry Report) objavljenog nakon današnjeg otvaranja svjetske turističke burze World Travel Market u Londonu. Na jednoj od najvećih svjetskih turističkih burzi, WTM-u se od 4. do 7. studenoga predstavlja više od pet tisuća izlagača iz oko 200 zemalja svijeta, među kojima i Hrvatska na štandu od oko 170 metara četvornih.

Uz Hrvatsku turističku zajednicu (HTZ), kao nositeljicu nastupa, na štandu je još 10-ak suizlagača, turističkih tvrtki i zajednica, a hrvatsku turističku ponudu i aktivnosti za 2014. na WTM-u će danas poslijepodne na posebnoj konferenciji predstaviti ministar turizma Darko Lorencin, direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić i direktor predstavništva HTZ-a u Londonu Tonko Rilović.

Posjet sajmu, kojeg mnogi nazivaju i jednom od najvažnijih svjetskih turističkih burzi, ministar će iskoristiti za brojne susrete i sastanke s ključnim ljudima iz industrije putovanja, ali i za sudjelovanje na UNWTO i WTM ministarskom samitu, s temom „Kako premostiti jaz između turističke i zrakoplovne politike“. UNWTO i WTM samit okuplja ministre turizma i vodeće turističke stručnjake kako bi se utvrdio najbolji smjer djelovanja za turističku industriju.

Ministar Lorencin će održati i neke bilateralne susrete, između ostalog s Branimirom Botevom, bugarskim zamjenikom ministra gospodarstva, zaduženim za turizam te radne sastanke s predstavnicima kompanija Jet2.com i Jet2holidaysLow Cost Travel Group teOrbitz Worldwide. Ministar će ovu priliku iskoristiti i za susret s predstavnicima TUI- ja, jedne od vodećih svjetskih turoperatorskih kompanija, s kojima će govoriti o planovima te kompanije i mogućnostima za povećanje broja turista koje TUI dovodi u Hrvatsku te će održati konferenciju za britanske novinare.

Britansko tržište iznimno važno za hrvatski turizam te su očekivanja za iduću godinu velika. U prvih devet mjeseci ove godine broj dolazaka britanskih turista u Hrvatsku povećan je za 25 posto i noćenja za 26 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. HTZ je ovom prilikom organizirao i degustaciju hrvatskih maslinovih ulja tijekom koje će poznata britanska stručnjakinja za maslinova ulja Judy Ridgway predstaviti i degustirati različite vrste cijenjenog hrvatskog maslinovog ulja. Kao i svake godine, na štandu Hrvatske turističke zajednice bit će održani i mnogi sastanci, među kojima su British Airways, Jet2.com & Jet2holidays, TUI, CNN, Thomas Cook, Low Cost Travel Groupo, Orbitz Worldwide i drugi.

Izlagači na WTM-u traže iznova šansu za svoj turizam na britanskom i drugim svjetskim tržištima koja se na toj burzi ne samo promoviraju, nego dogovaraju i ugovaraju i konkretne poslove. To je, po ocjeni direktora WTM-a Simona Pressa, i jedna od većih vrijednosti WTM-a jer se tijekom četiri dana očekuje sklapanje ugovora i poslova vrijednih oko dvije milijarde britanskih funti, dok će samo londonskoj ekonomiji ta burza donijeti oko 160 milijuna funti (potrošnja sudionika WTM-a i slično). Press, kao i drugi turistički profesionalci, njih devet od deset ispitanih za potrebe Industry Reporta vjeruju da će njihove kompanije iduće godine bolje poslovati nego ove.

Za potrebe Industry Reporta ispitano je oko 2500 turističkih profesionalaca iz cijelog svijeta, a njih oko 50 posto kaže da najveći problem i negativni utjecaj na turizam vide u političkim previranjima, dok su za njih 23 posto to porezi i razne dodatne naknade. U idućoj se godini očekuje i rast u industriji putovanja, a međunarodno udruženje zračnih prijevoznika IATA prognozira da će ukupni promet avioindustrije s lanjskih oko 7,5 milijardi američkih dolara u ovoj godini porasti na oko 12 milijardi dolara te u idućoj godini na 16,5 milijardi dolara.

U turizmu se i dalje najviše profesionalaca ‘zagleda’ u zemlje BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) iz kojih se i očekuje najveći porast turističke potrošnje u svijetu. Sudeći prema istraživanjima objavljenim na WTM-u, i Britanci bi iduće godine mogli trošiti više na odmorima nego ove godine, kraće će ali češće putovati, jer se i u njihovoj zemlji ekonomska situacija poboljšava. Već prošle godine njihova potrošnja u svjetskom je turizmu porasla 3 posto, a i samo Ujedinjeno Kraljevstvo ove je godine u prvih osam mjeseci zabilježilo rast turističke potrošnje od 11 posto, na 13,7 milijardi funti, što bi do kraja godine moglo biti i 20 milijardi funti. (Hina/Mint)

Foto Davor KOVAČEVIĆ